• Villa Isola
  • Jalan Dr Setiabudhi 229
  • Bandung
  • Indonesia
  • Charles P. Wolff Schoemaker

De in het toenmalige Nederlands-Indië gebouwde villa vormt een flamboyante synthese van de Art Deco, Frank Lloyd Wright en de Internationale Stijl. Wolff Schoemaker zocht in de regel naar een symbiose van Javaanse en Europese architectuur, maar Villa Isola is bijna decadent Westers. Het gebouw kreeg een landschappelijk aantrekkelijke locatie, in de bergen ten noorden van Bandoeng met uitzicht op de vallei waarin deze stad ligt. Deze decentrale locatie heeft bijgedragen aan het behoud: het gebouw stond voor geen enkele uitbreiding in de weg.
De villa werd gebouwd voor de Amerikaanse krantenmagnaat Dominique Willem Berretty, die zijn woning In december 1933 met veel ceremonie inwijdde. Berretty heeft maar kort van het wooncomfort kunnen genieten, want hij verongelukte als passagier van het op 20 december 1934 in Irak neergestorte KLM-vliegtuig Uiver. Na zijn dood werd de villa gebruikt als dependance van Hotel Savoy Homann. In 1942 werd in Villa Isola tijdelijk een militair Japans hoofdkwartier gevestigd. Sinds 1954 functioneert de villa als hoofdgebouw van het opleidingsinstituut Bumi Siliwangi.

Foto: A. Kolodner

De in een half jaar gebouwde villa – destijds een huzarenstuk – werd opgetrokken als staalconstructie met gepleisterde lichte vulmuren. Voor de aanleg van de immense omringende tuin met vijvers werd zelfs een kleine rivier omgelegd.
De tuin werd net als het interieur ingericht met de Art Deco als overheersende stijl. Er waren destijds een ontvangstkamer, eetkamer, biljartkamer, studeerkamer, gastenkamers, een ouderslaapkamer met balkon, open terrassen op het oosten en westen en een bar met filmtheater. Een plakkaat met het opschrift M’ISOLO E VIVO (Ik isoleer mezelf en leef) hing in de entreehal, qua taalgebruik verwijzend naar de Italiaanse voorouders van Berretty. In 1955 werd het gebouw met een etage verhoogd, waarmee de ruimtelijke compositie indringend werd verstoord.
Het interieur is nog in redelijk originele staat, maar de tuinen zijn grotendeels heringericht.

isolaSampleTwo
Foto: collectie Tropenmuseum
Villa Isola, Bandoeng (Indonesië)
Adres Jalan Dr Setiabudhi 229
University Of Education
Bandung 40154
Indonesia
Huidige naam Bumi Siliwangi
Opdrachtgever Dominique Willem Berretty
Gebouwtype woonhuis
Bouwkosten ca. 500.000 Nederlands-Indische gulden
Perceeloppervlak 120.000 m2
Ontwerpperiode 1932
Bouwperiode oktober 1932 - maart 1933
Opening december 1933